Prikaz spreda modela Concept EQA sa LED matricom plave svetlosti.
Nažalost, željeni video trenutno nije dostupan. Molimo, pokušajte ponovo kasnije.
Pogledaj ponovno

Concept EQA – električni sportista.

Modelom Concept EQA Mercedes-Benz na sajmu IAA u Frankfurtu pokazuje
kako preneti EQ-strategiju u kompaktnu klasu.

Concept EQA – električni sportista.

Modelom Concept EQA Mercedes-Benz na sajmu IAA u Frankfurtu pokazuje
kako preneti EQ-strategiju u kompaktnu klasu.

Električna ofanziva nastavlja da se zahuktava.

Električna ofanziva nastavlja da se zahuktava.

"Modelom Concept EQA naša električna ofanziva nastavlja da se zahuktava: Mercedes-Benz Cars će do 2022. imati više od deset potpuno električnih vozila na tržištu."

Dr Dieter Zetsche, predsednik uprave Daimlera AG i vođa divizije Mercedes-Benz Cars.

Bočni prikaz modela Concept EQA.

Ovaj električni sportista ima po jedan električni motor na prednjoj i zadnjoj osovini sistemske snage iznad 200 kW. Karakteristika vožnje promenljiva je putem raspodele momenta trajnog pogona na sve točkove na prednju ili zadnju osovinu. Concept EQA odabrani program vožnje prikazuje putem jedinstvene virtuelne rešetke hladnjaka.

Domet od cca 400 kilometara.

Domet od cca 400 kilometara.

U kombinaciji sa Mercedes-Benz inteligentnom pogonskom strategijom, Concept EQA, zavisno od instaliranog kapaciteta akumulatora, postiže domet od cca 400 kilometara. Visokoefikasan litijumsko-jonski akumulator sa vrećastim ćelijama isporučuje Daimlerova ćerka firma Deutsche ACCUMOTIVE.

Zadnji i bočni prikaz modela Concept EQA.

Zahvaljujući modularnoj konstrukciji, inovativni sistemi akumulatora raspolažu ukupnim kapacitetom većim od 60 kWh, zavisno od modela. Concept EQA može se puniti putem indukcije ili kućne stanice za punjenje, a pripremljen je i za brzo punjenje. Vizija punjenja na javnim stanicama za punjenje je takozvani „seamless charging“: ova usluga bazirana na uslugama Mercedes me omogućava jednostavno punjenje strujom i plaćanje na različitijim stanicama za punjenje.

Rečnik jasnoće percepcije.

Bočni prikaz modela Concept EQA.
Prikaz spreda modela Concept EQA.

Rečnik jasnoće percepcije.

Concept EQA ujedno predstavlja još jedan primer doslednog daljeg razvoja rečnika jasnoće percepcije: udubljenja i linije osetno su smanjene. Jedan od primera za novu estetiku električnih vozila predstavlja svetlosna tehnologija sa laserskim nitima. Pritom se laserski medijum smešta u sredinu optičkog vlakna. Uočljivi svetlosni pečat u obliku spirale simbolizuje filozofiju pogona na struju, dok animacijom istovremeno vizualizuje električne impulse.

Visoka dinamika vožnje zahvaljujući različitim programima vožnje.

Visoka dinamika vožnje zahvaljujući različitim programima vožnje.

Prikaz spreda modela Concept EQA sa LED matricom plave svetlosti.
Prikaz spreda modela Concept EQA sa LED matricom crvene svetlosti.
Prikaz spreda modela Concept EQA sa LED matricom plave svetlosti u mraku.

Dva programa vožnje „Sport“ i „Sport Plus“ nude različitu raspodelu momenta između prednjeg i zadnjeg dela vozila čime omogućavaju izbor individualne karakteristike vožnje. Površina crnog panela pritom služi kao virtuelna rešetka hladnjaka, menjajući svoj izgled zavisno od programa vožnje. Rešetka u programu vožnje „Sport“ stvara svetleće krilo u vodoravnom formatu, dok se u modusu „Sport Plus“ prikazuju uspravne prečke u stilu rešetke Panamericana.

EQ: novi brend e-mobilnosti.

EQ: novi brend e-mobilnosti.

EQ nudi sveobuhvatan ekosistem električnih vozila koji se sastoji od proizvoda, usluga, tehnologija i inovacija. Spektar obuhvata električna vozila, preko usluga punjenja, sve do kućnog rezervoara energije. Naziv EQ predstavlja „Electric Intelligence“, kreiran na osnovu Mercedes-Benz vrednosti brenda „emocija i inteligencija“. Novi brend obuhvata sve bitne aspekte električne mobilnosti usmerene ka kupcima pa nadilazi samo vozilo.

 

Nadolazeći modeli oličenje su onog bitnog u modernoj električnoj mobilnosti: spoj emocionalnog i inteligentnog dizajna, izuzetna udobnost u vožnji, izražene pogodnosti za svakodnevnu primenu i maksimuma sigurnosti. 

Punjenje za manje od 10 minuta.

Punjenje za manje od 10 minuta.

Vozilo se može puniti putem indukcije ili kućne stanice za punjenje, a pripremljen je i za brzo punjenje.

10 min

vremena punjenja

100 km

dometa

Prednji i bočni prikaz modela Concept EQA.

Concept EQA na stanici za brzo punjenje može se za manje od 10 minuta dovoljno napuniti za narednih 100 km dometa. Uz internu kompetenciju po pitanju razvoja i proizvodnje kao i modularnu strategiju za alternativne pogone, filozofija koncerna Daimler AG obuhvata i osiguranje direktnog pristupa ključnim komponentama za električnu mobilnost.

Inteligentno umrežena rešenja za punjenje.

Inteligentno umrežena rešenja za punjenje.

Bočni prikaz modela Concept EQA.
Svet Mercedesa: Concept EQA

Mercedes-Benz za električne automobile već danas nudi sveobuhvatnu infrastrukturu za punjenje, između ostalog besplatnu aplikaciju „Charge&Pay“ za jednostavno punjenje strujom na javnim stanicama za punjenje kao i stacionarne rezervoare energije za struju iz fotonaponskih ili solarnih postrojenja za vlasnike kuća i preduzeća. Snabdevanje strujom ubuduće će biti još jednostavnije zahvaljujući intuitivnom upravljanju punjenjem i inteligentnom pretraživanju stanica za punjenje. Uz punjenje koje se temelji na uslugama Mercedes me kupac ostaje u Mercedes-Benz ekosistemu električnih vozila i dobija sve usluge na jednom mestu.

Opsežna infrastruktura stanica za punjenje.

Opsežna infrastruktura stanica za punjenje.

Mercedes-Benz Cars integralnim delom svoje ofanzive električne mobilnosti smatra inteligentno umrežena rešenja za punjenje jer prihvatanje kupaca po pitanju električne mobilnosti usko je povezano sa raspoloživošću infrastrukture koja pokriva široko područije. Daimler AG je u proleće 2017. kao vodeći investitor ušao u ChargePoint Inc, američkog ponuđača rešenja za punjenje. Cilj ovog strateškog zajedničkog interesa je znatno proširiti ponudu inteligentnih rešenja za punjenje i kupcima pružiti sveobuhvatnu ponudu premium proizvoda e-mobilnosti.