Zadnji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ na serpentini.

Concept EQ - mobilnost osmišljena na nov način.

Električna mobilnost: Mercedes-Benz pokreće promenu.

Concept EQ - mobilnost osmišljena na nov način.

Električna mobilnost: Mercedes-Benz pokreće promenu.

Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Prednji prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ ispred mosta Golden gate.

EQ nudi sveobuhvatan ekosistem električnih vozila koji se sastoji od proizvoda, usluga, tehnologija i inovacija. Spektar obuhvata električna vozila, preko kućnih stanica za punjenje i usluga punjenja, sve do kućnog rezervoara energije.

Glasnik novog brenda je studija koja najavljuje seriju – „Concept EQ“ koji je svoju svetsku premijeru slavio u Parizu. Još u ovoj deceniji krenuće prvi serijski model EQ u segmentu SUV-a. Sledi ofenziva modela koja će lepezu divizije Mercedes-Benz Cars sukcesivno nadopunjavati električnim modelima.

EQ: jasna orijentacija za kupce.

Prikaz spreda modela Mercedes-Benz Concept EQ parkiranog iznad punjača na podu.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.

EQ: jasna orijentacija za kupce.

Lepeza brenda EQ obuhvata sve buduće automobile na električne baterije, kao i pripadajuće proizvode i usluge Mercedes-Benza. Proizvođač automobila na taj način u svom sve većem portfoliju proizvoda stvara jednostavnu i transparentnu orijentaciju za kupce. Brand EQ stoga predstavlja sledeći logični korak u sklopu prodajne i marketinške strategije „Best Customer Experience“.

Mercedes-Benz za električne automobile već danas nudi odgovarajuću infrastrukturu za punjenje, između ostalog kućnu stanicu za brzo punjenje, besplatnu aplikaciju „Charge&Pay“ za komforno punjenje strujom na javnim stanicama za punjenje i stacionarne rezervoare energije za struju iz fotonaponskih ili solarnih postrojenja za vlasnike kuća i preduzeća. Svi ti proizvodi i usluge ubuduće će biti spojeni pod imenom EQ. Mercedes-Benz na taj način stvara konzistentan i jasan imidž održivih proizvoda i usluga sa zvezdom.

Izložbeni automobil u Parizu: „Concept EQ“.

Izložbeni automobil u Parizu: „Concept EQ“.

Sa modelom „Concept EQ“ Mercedes-Benz pokazuje kako bi električni automobil već uskoro mogao krenuti u manevar preticanja: studija sa izgledom sportskog SUV kupea pruža uvid u novu generaciju vozila sa pogonom na električne baterije. Dinamičan dizajn spoljašnjosti sa novom „električnom“ estetikom ističe usredsređenost na snažan e-pogon: dva elektromotora, čija se sistemska snaga može povećati na do 300 kW zahvaljujući skalabilnim komponentama baterija, i trajni pogon na sve točkove omogućavaju visoku dinamiku vožnje.

Bočni prikaz kokpita i središnje konzole Mercedes-Benz modela Concept EQ.
Prikaz detalja ekrana osetljivog na dodir u zadnjem delu Mercedes-Benz modela Concept EQ.
Dieter Zetsche ispred Mercedes-Benz modela Concept EQ predstavlja vozilo.

Sa do 500 kilometara dometa i sa kvalitetama tipičnim za Mercedes po pitanju sigurnosti, komfora, funkcije i povezanosti, „Concept EQ“ ispunjava sve zahteve moderne, održive mobilnosti. Vozilo i u unutrašnjosti nudi inovativna rešenja, između ostalog potpuno nov koncept unutrašnjosti. „Concept EQ“ svoju je svetsku premijeru slavio na salonu automobila u Parizu i glasnik je novog brenda proizvoda Mercedes-Benza za električnu mobilnost – EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

Dieter Zetsche pozira ispred Mercedes-Benz modela Concept EQ.

CASE: Connected, Autonomous, Shared, Electric.

„Mobilnost budućnosti se u Mercedes-Benzu oslanja na četiri stvari: Connected, Autonomous, Shared i Electric. ‚Concept EQ‘ sve to dosledno spaja“, govori dr Dieter Zetsche, predsednik uprave Daimlera AG i vođa divizije Mercedes-Benz Cars. „Automobili bez emisija su budućnost. A naš brend EQ daleko nadilazi e-vozilo. EQ predstavlja sveobuhvatan ekosistem koji se sastoji od usluga, tehnologija i inovacija.“

Nova generacija električnih vozila temeljiće se na arhitekturi posebno razvijenoj za modele na električne baterije koja će u svakom pogledu biti primenjiva skalabilno i nezavisno od modela.

Dizajn sa novom „električnom“ estetikom.

Bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Zadnji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.
Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ.

Dizajn sa novom „električnom“ estetikom.

„Concept EQ istovremeno je „hot“ i „cool““, kaže Gorden Wagener, vođa odeljenja dizajna u koncernu Daimler AG. „Njegova fascinantnost leži u novom tumačenju naše filozofije dizajna jasnoće percepcije za avangardnu, modernu i posebnu estetiku električnih vozila. Dizajn ovog vizionarskog automobila, redukovan na bitno, istovremeno otkriva zavodljivu progresivnost.“ Monolitan osnovni oblik modela „Concept EQ“ spaja gene SUV-a sa dinamičnim karakterom kupea i elementima serije Shooting Brake na zadnjem delu vozila.

Prikaz modela Mercedes-Benz Concept EQ iz gornje nakošene perspektive.

Zahvaljujući ravnom i izduženom „greenhouse-u“ nastaju snažne purističke proporcije. Novu „električnu“ estetiku čini glatki prelaz sa sjajnog, crnog poklopca motora, preko prednjeg stakla, sve do zatamnjenog panoramskog pokretnog krova – uzbudljiv kontrast laku u alubeam srebrnoj boji. 

Unutrašnjost: avangardna i funkcionalna.

Unutrašnjost: avangardna i funkcionalna.

Fokus kokpita usredsređenog na vozača je jednostavno upravljanje koje se temelji na ekranima osetljivima na dodir kao i na novoj estetici električnih vozila koja izgled spoljašnjosti dosledno prenosi na unutrašnjost vozila. Instrument tabla sa velikim, lebdećim širokim ekranom svojim je asimetričnim dizajnom krojena po meri vozača.

Pogled na futuristički kokpit Mercedes-Benz modela Concept EQ.
Detaljan prikaz kokpita Mercedes-Benz modela Concept EQ.

Unutrašnjost modela „Concept EQ“ obeležena je modernim luksuzom koji je pre svega izražen potpuno novim korisničkim interfejsom – spaja emocionalnost sa inteligencijom i jednostavnošću korišćenja i funkcioniše bez klasičnih prekidača i tastera, osim u slučaju električnog podešavanja sedišta tipičnog za Mercedes.

Središnja konzola uokvirena bojom ružičastog zlata kao da lebdi: funkcioniše bez mehaničkih upravljačkih elemenata i opremljena je elementima osetljivim na dodir. U skladu sa kontrolama na dodir na upravljaču, vozač i tamo jednim prstom upravlja automatskim klima-uređajem i sistemom informisanja i zabave.

EQ: novi brend e-mobilnosti.

Logotip novog brenda proizvoda Mercedes-Benz za električnu mobilnost.

EQ: novi brend e-mobilnosti.

Studija „Concept EQ“ bliska seriji pruža uvid u arhitekturu električnih vozila na baterije koja je nezavisna od modela. Dieter Zetsche: „Električni smart je 2007. godine bio pionir električne vožnje. Sada pokrećemo promenu. Spremni smo za početak električne ofanzive kojom ćemo pokriti sve segmente vozila, od kompaktne do luksuzne klase.“

Nadolazeći modeli oličenje su onog bitnog u modernoj električnoj mobilnosti – spoja privlačnog dizajna, izuzetnog užitka u vožnji, izražene pogodnosti za svakodnevnu primenu i maksimuma sigurnosti.