Dizajn.

Stvaramo govor forme budućnosti automobila.

Design Insight


Design Insight.

Design Insight


Design Insight.

 • Filozofija

  Mercedes-Benz filozofija dizajna.

  Mercedes-Benz filozofija dizajna kreće se u području međudelovanja između tradicije i savremenosti.
  Gorden Wagener je šef dizajna koncerna Daimler AG.

  Mercedes-Benz filozofija dizajna.

  Dizajn stvara ono izuzetno i bitno doprinosi stvaranju imidža brenda u javnosti. U oblasti međudelovanja između tradicije i savremenosti dizajneri Daimlerovog odeljenja dizajna danas kreiraju automobile budućnosti.

  Celovit pristup oblikovanju za njih je esencijalan obzirom da je važno savršeno predstaviti kako proizvode, tako i brendove koncerna Daimler AG. Tim oko Daimlerovog šefa dizajna, Gordena Wagenera, oblikuje sve brendove i proizvode kompanije – od automobila sve do holističkog korporativnog dizajna svih brendova koncerna. Dizajneri na taj način stvaraju sve dodirne tačke u kojima kupac dolazi u kontakt sa kompanijom, istovremeno stvarajući ukupan doživljaj.

 • Proces

  Način rada Mercedes-Benz dizajna.

  Proces dizajniranja započinje skicom koja odražava ljubav prema inovaciji i detalju.

  Način rada Mercedes-Benz dizajna.

  Ljubav prema inovaciji i detalju odlika je rada svakog dizajnera. Od prvih ideja do odobrenja modela prolaze godine u kojima dizajneri zajedničkim snagama korak po korak stvaraju konačno vozilo. Iz različitih crteža, koji su na početku jedni drugima konkurencija, u timskom radu nastaje sledeća generacija Mercedes-Benz vozila.

  Proces dizajniranja je čvrst sastavni deo razvojnog procesa (Mercedes-Benz Development System). Dizajneri usko sarađuju sa odeljenjima istraživanja, razvoja i proizvodnje, usklađuju dimenzije vozila, koncepte materijala i proizvodne postupke, čime takođe osiguravaju prikladnost za proizvodnju.

 • Kodeks dizajna

  Definicija jasnoće percepcije.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza svakom modelu omogućava sopstveno tumačenje jasnoće percepcije.

  Definicija jasnoće percepcije.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza.

  Filozofija dizajna o jasnoći percepcije kao izrazu modernog luksuza stoji u središtu rada dizajnera Mercedes‐Benza. Definisana je kodeksom dizajna. Kodeks se temelji na šest smernica koje se tumače zavisno od modela, čime svako vozilo dobija svojstven karakter, a i dalje ostaje prepoznatljivo kao Mercedes‐Benz vozilo.

Advanced Design Studios


Advanced Design Studios.

Dijalog sa budućnošću.

Advanced Design Studios


Advanced Design Studios.

Dijalog sa budućnošću.

Dizajneri ateljea Advanced Design Studios osmišljavaju privatna i službena vozila za budućnost.

Dizajneri Daimlerovog odeljenja za dizajn svakodnevno osmišljavaju vozila koja će tek nekoliko godina kasnije privlačiti poglede na putu. Još dalje u budućnost putuju njihove kolege u pet Mercedes-Benz ateljea Advanced Design Studios. Oni često razmišljaju celu deceniju, ali i više, unapred. Pritom vode računa ne samo o domaćem tržištu, nego upijaju i nova strujanja sa drugih kontinenata i stranih kultura.

Glineni modeli čine vizionarske zamisli ateljea Advanced Design Studios opipljivima.

Njihov zadatak je da globalno razmišljaju o budućnosti, neguju kulturnu razmenu i istražuju trendove. Zbog toga je četiri od pet Mercedes-Benz ateljea Advanced Design Studios smešteno u inostranstvu. Cilj pritom nije trčati za pomodnim hirovima, nego otkriti dugoročne trendove koji će decenijama povećavati vrednost Mercedes-Benz brenda – ideje koje ispunjavaju najveće zahteve tehnologije, snage, komfora i sigurnosti. Ateljei Advanced Design Studios predstavljaju kreativan prostor u kom dizajneri mogu slobodno da razmišljaju, a da pritom ne moraju odmah razmotriti serijsku proizvodnju.

Advanced Design Studios - lokacije


Advanced Design Studios - lokacije.

Advanced Design Studios - lokacije


Advanced Design Studios - lokacije.

 • Carlsbad

  Advanced Exterior Design Studio Carlsbad.

  U kalifornijskom Carlsbadu nastaju eksterijeri za vizionarske izložbene automobile, studije vozila i koncepti mobilnosti.

  Advanced Exterior Design Studio Carlsbad.

  Ateljei Advanced Design Studios predstavljaju kreativan prostor u kom dizajneri mogu slobodno da razmišljaju, a da pritom ne moraju odmah razmotriti serijsku proizvodnju. U Carlsbadu, Kalifornija, dizajneri oblikuju spoljašnjost izložbenih automobila, izrađuju studije vozila i koncepte mobilnosti, kako za sutrašnjicu, tako i dalju budućnost. Tipično kalifornijski način života na lokaciju utiče isto kao i blizina Hollywooda. Na taj se način u Carlsbadu razvija potpuno drugačiji oblik kreativnosti čiji je trag vidljiv i u Mercedes-Benz serijskom dizajnu koji otvara nove perspektive.

  Advanced Exterieur Design Studio Carlsbad usvaja podsticaje iz američkog sveta automobila.

  Sledeći zadatak ateljea je prepoznavanje trendova i prenos podsticaja iz američkog sveta automobila, obzirom da se on delimično razlikuje od evropskog.

  U svim projektima se može prepoznati jedinstvena Mercedes-Benz filozofija dizajna o jasnoći percepcije. Carlsbad pritom blisko sarađuje sa drugim ateljeima Advanced Design Studios.

 • Como

  Advanced Interior Design Studio Como.

  Advanced Interior Design Studio Como smešten je u italijanskoj vili vrhunskog stila.

  Advanced Interior Design Studio Como.

  Dizajneri u ateljeu u Comu rade na konceptima unutrašnjosti za daleku budućnost pri čemu središnju ulogu pre svega igraju materijali i boje.

  Vila izgrađena oko 1750. godine, sa izvornim oslikanim plafonima, dugačkim ravnim linijama i različitim podovima od terakote i drveta, izuzetno inspirativna za dizajnere, nalazi se u trouglu između Coma, Milana i Torina. Dom je to industrije nameštaja i mode čija osetna blizina ima uticaj na svakodnevni rad dizajnera.

  Tradicionalni ručni rad nadahnjuje dizajnere u Comu prilikom razvijanja unutrašnjosti usmerenog ka budućnosti.

  Nove boje i materijali donose nove ideje i stalno se ponovo kombinuju, razrađuju se detalji, a oblici unutrašnjosti se na temelju filozofije dizajna o jasnoći percepcije kontinuirano nastavljaju razvijati.

 • Peking

  Advanced Design Studio Beijing.

  Advanced Design Studio Beijing predstavlja inkubator dizajna Mercedes-Benza u Aziji.
  Novi koncepti mobilnosti fokus su ateljea Advanced Design Studio u Pekingu.

  Advanced Design Studio Beijing.

  Advanced Design Studio u Pekingu srce je centra istraživanja i razvoja na licu mesta kao i novi inkubator dizajna kompanije u Aziji. Njegov je glavni zadatak da kineskim kupcima pruži još intenzivniji doživljaj Mercedes-Benz brenda. Atelje u ulozi seizmografa trendova dizajna, kulture i mobilnosti čvrst je sastavni deo globalne Daimlerove mreže dizajna. Kreativna inspiracija iz Kine obogaćuje rad Mercedes-Benz odeljenja dizajna. Zadaci sežu od konceptualnih vozila Advanced Design, preko različitih projekata saradnje, sve do takmičenja sa drugim ateljeima dizajna i oblikovanja vozila koja će se proizvoditi.

 • Sindelfingen

  Advanced Design Studio Sindelfingen.

  Ovde se spajaju sve niti: Advanced Design Studio Sindelfingen.
  U ateljeu Advanced Design Studio Sindelfingen nastaje govor forme brenda Mercedes-Benz za 20 ili 30 godina.

  Advanced Design Studio Sindelfingen.

  Advanced Design Center u Sindelfingenu je fabrika ideja u odeljenju Mercedes-Benz Design. Lepota svoje dublje značenje dobija upućivanjem na nešto buduće. Nadahnuti ovim duhom, dizajneri u Sindelfingenu svakodnevno rade na portfoliju automobila budućnosti. Lične i kulturološke inspiracije prevode u vizije buduće mobilnosti, dajući pritom svojim idejama potpunu slobodu: ovde se osmišljavaju izložbeni automobili, istraživačka vozila, predlozi za proizvode i dizajn. Ovde se odlučuje kojim će se govorom forme služiti brend za 20 ili 30 godina.

 • Sunnyvale

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale.

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale nalazi se u silicijumskoj dolini pod inspirativnim suncem Kalifornije.

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale.

  Mercedes-Benz Advanced Design Center u Sunnyvaleu deo je kompanije Mercedes-Benz Research & Development North America, Inc. Lokacija je idealna za usku saradnju sa stručnjacima različitih struka: jer ovde se profitira ne samo od blizine okolnih univerziteta svetske klase, Stanforda ili Berkeleya. Živa razmena postoji i sa mnogim lokalnim tehnološkim kompanijama, a timovi se međusobno dopunjuju, preuzimaju trendove pa se neka od tih ideja danas može pronaći u izložbenim automobilima i serijskim vozilima.

  Razmena sa stručnjacima različitih struka iz komšiluka silicijumske doline postaje sastavni deo budućih koncepata upravljanja.

  Stručnjaci ateljea Advanced Design Studio u Sunnyvaleu usredsređeni su na dizajn digitalnih „iskustava korisnika u automobilu“ i interakcije sa specijalizacijom za iskustva korisnika budućih Mercedes-Benz vozila, konceptualnih i istraživačkih vozila kao i druge, digitalne primene. Dizajneri zajedno sa inženjerima razvijaju inovativne sadržaje, koncepte, dizajne i prototipove vezane za vozilo budućnosti. Timovi, osim toga, razrađuju i implementiraju strategije vodeći računa o socijalnim, kulturološkim i tehnološkim trendovima.

Mercedes-AMG GT Concept


Krajnja izražajnost: dizajn modela Mercedes-AMG GT Concept.

Brend sportskih automobila AMG Future Performance predstavlja hibridni izložbeni automobil.

Mercedes-AMG GT Concept


Krajnja izražajnost: dizajn modela Mercedes-AMG GT Concept.

Brend sportskih automobila AMG Future Performance predstavlja hibridni izložbeni automobil.

Sportski automobil sa četvoro vrata iz Affalterbacha.

Bočni prikaz modela Mercedes-AMG GT Concept ispred crne pozadine.

Sportski automobil sa četvoro vrata iz Affalterbacha.

Izložbenim automobilom Mercedes-AMG GT Concept brend sportskih automobila i performansi pruža uvid u vrste alternativnih pogona na kojima AMG radi. Sportski automobil sa četvoro vrata iz Affalterbacha nastaviće da ispisuje kontinuiranu priču o uspehu modela AMG GT.